Agroturystyka - Biebrza - Tratwy
"Chata za Wsią"
Hamulka.pl
Pokaz wypieku sękacza

Sękacz wypiekany jest metodą tradycyjną tzn. na naturalnym ogniu drewna liściastego.
Staramy się również zachować jego oryginalna recepturę. W naszym domu
wypiekamy go już ponad 30 lat. W trakcie pokazu Goście Hamulka.plczynnie uczestniczą w jego tworzeniu. Na terenie gospodarstwa pokaz połączony jest z biesiadą W skład posiłku wchodzi zupa, „coś” lokalnego ( baba ziemniaczana, pierogi, bigos), smalczyk, drożdżówki, konfitury, ogórki małosolne, kiszone, marynaty, sery podpuszczkowe. Po wypieczeniu sękacza następuje jego degustacja ( na gorąco). Czas pieczenia, jak i całej imprezy ok. 4 godzin.

Cennik pokazu pieczenia sękacza wraz z posiłkiem:
50 zł za każdego dorosłego (minimum 10 osób)
35 zł za dziecko 5-12 lat
0 zł za dziecko do 5 lat

pokaz pieczenia sękacza w plenerze gigant sękacz gigant, 500 jaj, 184cm długości i 38 kg gigant fot.Marta Sapała Goście pomagają w kręceniu sękacz z rożna sękacz w trakcie zdejmowania z wałka gotowy sękacz sękacz po zdjęciu z wałka sękacz na ludowo